{!mobile}
30/10 1838 Født i Gjesing sogn, Randers Amt CHRISTOPHER VAR STOREBROR TIL MIN TIPOLDEMOR OG HANS KONE VAR LILLESØSTER TIL MIN OLDEFAR - 1851: Som trettenårig rejste Christopher til København, hvor han kom i lære hos en af tidens mest kendte instrumentmagere, Julius Nissen på Købmagergade. Han stod i lære i otte år. Det fortælles om ham at han efter kun to års læretid arbejdede fuldt så godt som de fleste svende. 1860: Som lærling søgte han Teknisk Institut og da læretiden var overstået hjalp et stipendium ham til at gøre sig bekendt med flere store udenlandske værksteder. Efter at havde vendt hjem fik han arbejde hos Edvard Junger. 1863: Blev indkaldt til krigstjeneste men Direktøren i firmaet skrev til hærledelsen og fortalte at hvis Christopher skulle gøre krigstjeneste kunne de glemme alt om at få deres kikkerter og øvrige instrumenter repareret og han blev derfor fritaget for krigstjeneste 1869: Da Edvard Junger for en årrække havde forladt Danmark overtog Christopher det af ham grundlagte anseete etablissement som han førte frem til at blive det mest navnkundige firma i Norden inden for fabrikation af optiske, geodætiske og nautiske instrumenter. Han påtog sig fremstillingen af den meget omtalte skrivekugle der 1870 var opfundet af R. Malling Hansen sammen med hvem Christopher 1872 tog patent på skrivekuglen. 6/5 1873 - Gift med Bolette Margrethe Larsen, datter af Skomager Lars Larsen, Århus Christophers instrumenter var højt værdsatte på grund af deres nøjagtighed. 1875 Tit. Professor 1881: På en række udstillinger i udlandet vandt etablissementet 1. klasses medaljer. 1883: Ridder af Dannebrog 1886: Firmaet overgik til aktieselskab: C. P. Jürgensens mekaniske etablissement‚ med tre direktører af hvilke Christopher var den ene. 1890: I forening med Siemens & Halke indgik han kontrakt med Københavns Magistrat om etablering af en centralstation, byens første elektricitetsværk. Christophers evner som forretningsmand stod ingelunde på højde med hans fremragende begavelse som tekniker. 1902: Borgmester Knud Zimsen, Christophers nevø forsøgte at importere cykler til Island, men det lykkedes ham kun at sælge en 5-6 cykler 27/12 1911: Christopher Jürgensen døde i København |
ANETAVLE Johannes slægt |
{/mobile}{mobile}
30/10 1838 Født i Gjesing sogn, Randers Amt
som søn af Christian Andreas Jürgensen og Jesmine Caroline Christensen
CHRISTOPHER VAR STOREBROR TIL MIN TIPOLDEMOR OG HANS KONE VAR LILLESØSTER TIL MIN OLDEFAR -
RUTH HALKJÆR
1851: Som trettenårig rejste Christopher til København, hvor han kom i lære hos en af tidens mest kendte instrumentmagere, Julius Nissen på Købmagergade.
Han stod i lære i otte år. Det fortælles om ham at han efter kun to års læretid arbejdede fuldt så godt som de fleste svende.
1860: Som lærling søgte han Teknisk Institut og da læretiden var overstået hjalp et stipendium ham til at gøre sig bekendt med flere store udenlandske værksteder.
Efter at havde vendt hjem fik han arbejde hos Edvard Junger.
1863: Blev indkaldt til krigstjeneste men Direktøren i firmaet skrev til hærledelsen og fortalte at hvis Christopher skulle gøre krigstjeneste kunne de glemme alt om at få deres kikkerter og øvrige instrumenter repareret og han blev derfor fritaget for krigstjeneste
1869: Da Edvard Junger for en årrække havde forladt Danmark overtog Christopher det af ham grundlagte anseete etablissement som han førte frem til at blive det mest navnkundige firma i Norden inden for fabrikation af optiske, geodætiske og nautiske instrumenter.
Han påtog sig fremstillingen af den meget omtalte skrivekugle der 1870 var opfundet af R. Malling Hansen sammen med hvem Christopher 1872 tog patent på skrivekuglen.
Der blev stadig arbejdet på den og den forbedredes indtil 1880erne, men trods sin udmærkede egenskaber kunne den ikke stå sig i konkurrencen med de amerikanske skrivemaskiner.
6/5 1873 - Gift med Bolette Margrethe Larsen, datter af Skomager Lars Larsen, Århus
Christophers instrumenter var højt værdsatte på grund af deres nøjagtighed.
Han leverede blandt andet strømfordelingsborde og distancemålere til den danske marine og instrumenter til generalstabens topografiske afdeling, Sverige og Norges torpedovæsen, det astronomiske observatorium i København og videnskabsmænd hjemme og ude.
1875 Tit. Professor
1881: På en række udstillinger i udlandet vandt etablissementet 1. klasses medaljer.
Han deltog f.eks. i 1881 på messe i Paris og fik pris for sin Dynamo, som den bedste model på det tidspunkt
Da elektriciteten fik stigende betydning på belysningsområdet omlagde og udvidede Christopherss virksomhed så at det 1880erne udførte mange store installationsarbejder, herunder kan nævnes belysningen af Kongens Nytorv.
1883: Ridder af Dannebrog
1886: Firmaet overgik til aktieselskab: C. P. Jürgensens mekaniske etablissement‚ med tre direktører af hvilke Christopher var den ene.
1890: I forening med Siemens & Halke indgik han kontrakt med Københavns Magistrat om etablering af en centralstation, byens første elektricitetsværk. Christophers evner som forretningsmand stod ingelunde på højde med hans fremragende begavelse som tekniker.
Etablissementet mødte økonomiske vanskeligheder, og stillingen blev ikke lettere da det gik over til cykelfabrikation. Aktieselskabet gik fallit. Derved led Christopher et stort tab. I sine sidste år over-levede han ved en privatpension som venner og tidligere elever skaffede ham til veje.
1902: Borgmester Knud Zimsen, Christophers nevø forsøgte at importere cykler til Island, men det lykkedes ham kun at sælge en 5-6 cykler
27/12 1911: Christopher Jürgensen døde i København
{/mobile}